Bob Marley

Essay by Egyptian-CJunior High, 8th gradeB+, January 2008

download word file, 3 pages 1.0

Robert "Bob - Tuff Gong" "Reggae Legend" Nesta Marley föddes 6 februari 1945, i en liten by I Saint Ann Parish, Jamaica.

Hans far Norval Sinclair Marley var en vit Jamaican med engelska förfäder.

Norval jobbade inom militären och var kapten när han gifte sig med Cedella Booker.

Norval dog av hjärtattack 1995, när han var 60 år gammal och Marley bara var 10.

Marley fick lida av rasistiska attacker när han var ung på grund av att mamman var svart och pappan var vit, han var själv osäker. En gång sade han (fast på engelska) "Min far var vit och min mor var svart. De andra får kalla mig vad de vill, jag är inte på någons sida. Jag är varken i en svart man sida, och inte heller i en vit mans sida. Jag är på Guds sida, den som skapade mig och gjorde så att jag kom från svart och vitt".

Han och modern flyttade till Kingston efter Norvals död. Marley var tvungen att lära sig självförsvar på grund av mobbning och av ans korta längd. Han fick sitt smeknamn "Tuff Gong" för sin fysiska styrka. Han blev vän med Neville "Bunny" Livingston, som sedan började spela musik med honom. Marley lämnade skolan när han var 14 år gammal och började jobba i en affär, i fritiden spelade han musik med Joe Higgs, en Rastafari sångare som blev Bobs mentor. År 1962 spelade Marley de två första singlarna "Judge Not" och "One Cup of Coffee". I början så fick singlarna ingen uppmärksamhet, singlarna släpptes sedan igen i albumet "Songs of Freedom".

1963 skapade Marley och några ungdomar en grupp som de kallade "The Teenagers", men bytte namn till "The Wailing Rudeboys" sedan till "The Wailing Wailers" och tillslut till "The Wailers". Marley var ledaren av gruppen, han sjöng och skrev de flesta låtarna.

"Summer Down" blev namnet på deras första singel, den var etta i Jamaicas topplistor 1964 och gjorde gruppen till den kändaste gruppen i landet.

1966 gifte han sig med Rita Anderson och flyttade till Wilmington, Delaware, de stannade där i fem månader. De flyttade sedan tillbaka till Jamaica där Marley blev en medlem i Rastafari rörelsen. The Wailers första album "Catch A Fire" släpptes 1973. Ett år senare släpptes albumet "Burnin" som hade några av Marleys kändaste låtar, "Get Up, Stand Up" och "I Shot The Sheriff". The Wailers splittrades 1974, alla medlemmarna sökte sedan solo karriärer.

1975 blev han allmänt känd nästan överallt i världen på grund av låten "No Woman, No Cry" i albumet "Natty Dread", han släppte sedan sitt första album i U.S.A "Rastaman Vibration".

December 1976 blev Marley skjuten i armen, han överlevde såklart.

Samma år flyttade han till England där han släppte två nya album (Exodus och Kaya), i ett av albumen fanns den kända låten "Jammin", 1979 släppte han ännu ett album - Survival.

1980 släppte Marley sitt sista studio album "Uprising". I juli 1977 fick han reda på att hans stor tå i den högra foten hade fått cancer, läkarna ville amputera foten men Marley sa emot eftersom att i Rastafari religionen så sägs det att kroppen måste vara hel.

Cancern spred sig till hjärnan, lungorna, levern och magen. Marleys sista konsär var 23 september 1980, han sökte sedan läkar hjälp av specialisten "Josef Issels" i Tyskland, Josef sa att det var för sent. Marley åkte sedan hem till Jamaica för sina sista dagar, han blev sjuk och dog sin sorgliga död 11 maj 1981 i ett sjukhus, han var alltså 36. de exakta sista orden av reggae legenden var till Ziggy "Money can't buy life" - pengar kan inte köpa liv. Bob Marley begravdes med sin Gibson Les Paul (en gitarr), en fotboll, Cannabis, en bibel och en ring som han hade på sig varje dag (ringen fick han av Asfa Wossen, en prins).

En månad innan döden fick han "the Jamaican Order of Merit", Jamaicas tredje mest hedrade "pris". Bob Marleys musik är fortfarande världskänt, han blev en av kändisarna i Rock and Roll Hall of Fame 1994, han fick även "the Grammy Lifetime Achievement Award".

Han har också fått freds medaljen av tredje världen av FN, det finns även ett Bob Marley museum i Kingston, Jamaica.

Bob Marley hade 13 barn: tre med sin fru Rita, två adopterade, och åtta från andra förhållanden. Hans barn var (äldst till yngst):

Imani, 22 maj 1963.

Sharon, 23 november 1964.

Cedella, 23 augusti 1967.

David "Ziggy", 17 oktober 1968.

Stephen, 20 april 1972.

Robert "Robbie", 16 maj 1972.

Rohan, 19 maj 1972.

Karen, ?????? 1973.

Stephanie, 17 augusti1974.

Julian, 4 juni1975.

Ky-Mani, 26 februari1976.

Damian, 21 juli 1978.

Makeda, 30 maj 1981.