Dutch Book Report: Cal

Essay by EssaySwap ContributorJunior High, 7th grade February 2008

download word file, 5 pages 0.0

Downloaded 2740 times

Auteur: Bernard MacLaverty Titel: Cal Ondertitel: - Jaar van uitgifte: 1983 Uitgeverij: Jonathan Cape Ltd. London Aantal pagina's: 160 Leestijd: 10 uur Uitgelezen op: 25 mei 2001 Verantwoording van keuze Ik heb dit boek gekozen, omdat het over een probleem in onze samenleving gaat, wat nu nog steeds speelt: het conflict in Noord-Ierland. Zelf wist (en weet) ik nog niet zo heel erg veel details van dat probleem af, maar ik vind het raar dat zulke problemen zich nog voordoen in rijke Westerse landen anno 2001. Ik had gehoopt de situatie wat beter in te kunnen zien na het lezen van het boek Cal. Dat kan ik nu ook wel, maar ik blijf het een onnodig proboeem vinden. Ook speelde mee dat dit een boek is wat is opgenomen in de Blackbirds-reeks van dit jaar, die ik had aangeschaft. Ik hoefde dus niet naar de biblio- of mediatheek.

Verwachtingen vooraf Na het lezen van de achterkant van dit boek, dacht ik dat dit boek een gedetailleerde vertelling van de hoofdpersoon uit dit boek moest zijn.

Vooral de emotionele kant leek mij veel aan bod te komen, en de hoofdpersoon Cal McCluskey leek mij iemand die psychisch toch wat in de knoop zat met zichzelf. Anders help je niet mee aan een moord.

Eerste reactie achteraf Een mooi, en vooral ook niet al te moelijk geschreven boek. Het geheel was goed te volgen, en ik heb eigenlijk haast nooit regels terug moeten lezen om alles goed te begrijpen. Er werd niet overdreven veel met de tijd gespeeld (flashbacks ed), en dat vind ik meestal fijn als ik boeken lees. De hoofdpersoon handelde soms wat onbegrijpelijk voor mij. Zo loopt Cal tegen zijn zin mee met iemand genaamd Crilly. Iemand die Cal nog kende uit zijn schooltijd, en die in de tijd dat dit verhaal zich afspeelt erg agressief is tegen de Protestanten, en ook achter de moord waar het in dit boek om draait zit. Zoiets als meelopen zie je mij zo-ie-zo al niet doen.

In een schema volgens Literatuur Zonder Grenzen: Ik vind dit werk: Spannend: een beetje Meeslepend: een beetje Onroerend een beetje Grappig niet Realistisch een beetje fantasierijk niet interessant erg origineel een beetje goed te begrijpen erg Dit werk heeft mij niet aan het denken gezet. Ik wist al dat er gekken op deze wereld rondlopen die elkaar het leven zuur maken om godsdienstelijke redenen, of in verband met afkomst. Dat is helaas niks nieuws voor mij.

Ik heb niets aan dit werk gehad, in de zin dat ik er niets van geleerd heb.

Dit werk spreekt me wel aan, omdat het onderwerp goed in een verhaal wordt verwerkt, en het op zich een heel leuk boek is om te lezen.

-Samenvatting van de inhoud (……) uit LiteROM Tijd en ruimte Dit verhaal speelt zich af in Noord Ierland, waar al tientallen jaren een strijd heerst tussen de Protestanten en Katholieken. Het verhaal zou zich op geen enkele andere plek op de wereld kunnen afspelen, omdat daar dit geweld niet in deze vorm bestaat. Dan zou je het halve boek aan moeten passen. Het verhaal speelt zich af begin jaren tachtig, in een periode waarin veel geweld was in Noord Ierland. Aangezien de meeste Katholieken toendertijd gevlucht waren, was het niet zo'n slim idee om als Katholieke zijnde toch in Noord Ierland te gaan wonen toen. Cal's vader Shamie was echter koppig, en wou kostte wat het kost blijven wonen waar hij woonde.

Perspectief Dit verhaal is geschreven in de alwetende vertelsituatie.

-Spanning Er is wel degelijk sprake van een vorm van spanningsopbouw in beide delen van het boek. De hoofdpersoon raakt steeds verder verstrikt, en je wilt graag weten wat er gaat gebeuren. Maar doordat het verhaal best moeilijk te volgen en ook behoorlijk fantasierijk is, is het niet zo dat je echt op het puntje van je stoel zult zitten van de spanning. De spanning die er is, wordt goed opgebouwd.

-Thema en motieven Het thema van dit boek is de jodenhaat, die tijden na de Tweede Wereldoorlog nog steeds bestaat, en de gevolgen die dat voor de hoofdpersonen heeft. Echte motieven ben ik niet tegengekomen eigenlijk, tenzij je de gebeurtenissen uit het eerste deel die hetzelfde zijn als die uit het tweede deel als motieven ziet.

-Personages Er staan een aantal personen centraal in dit boek. De hoofdpersoon van het eerste deel, Felix, verteld in zijn deel over hoe Herbert in een crematorium verteld over het overlijden van zijn vrouw Marga. Felix is een flat character, je komt niet zoveel over hem te weten. Hij komt in het crematorium Vera nog tegen, een oude bekende van hem. Ook een flat character Herbert is in dit deel daarintegen een round character. Je komt vrij veel over hem te weten. Ook Marga is in dit deel een round character, omdat Herbert zoveel over haar verteld. In het tweede deel wordt het verhaal door Vera verteld, die Felix tegenkomt. Zowel Felix als Vera zijn in dit deel weer flat characters. In dit deel verteld Vera over hoe Marga in een crematorium verteld over haar overleden man Herbert. Beide zijn ook hier weer round characters.

Titel en ondertitel, motto De titel van dit boek is "Cal", de voornaam van de hoofdpersoon. De schrijver heeft duidelijk geen moeite genomen het boek een inhoudelijk veelzeggende titel te geven. Cal is echter wel het belangrijkste personage in dit boek. Hij is de hoofdpersoon en alles draait om hem. Op zich kan deze titel er dus wel mee door. Dit boek kent geen ondertitel of motto.

-Persoonlijke beoordeling Ik moet zeggen dat dit boek me niks tegenviel. Toen ik een nog niet zo'n groot stuk van het boek gelezen had, dacht ik daar anders over. Maar hoe verder ik in het boek kwam, hoe interessanter ik het begon te vinden. Zoals ik al zei, dacht ik eerst dat het theater en toneel een best wel grote rol in dit boek zou spelen. Dat bleek gelukkig alles behalve waar te zijn. Het onderwerp van dit boek was eigenlijk de jodenhaat, die jaren na de Tweede Wereldoorlog nog steeds bestaat. Ik heb daar eigenlijk nooit over nagedacht, en ben dat na het lezen ook niet gaan doen omdat ik tegenwoordig niks meer merk van Jodenhaat. Ik weet nauwelijks waar ik een Jood uberhaupt aan herkennen kan. De gebeurtenissen vond ik soms misschien wat ongeloofwaardig, maar ik ben (behalve dan dat het verhaal één grote tegenstelling is) geen gebeurtenissen tegengekomen die echt niet mogelijk zijn. Alles is ook in het echte leven mogelijk, al heb je dan wel wat half-krankzinnige mensen nodig. Ik vond dat de gebeurtenissen in het boek best goed beschreven werden. Met vrij veel diepgang. De achtergronden van de personages en gebeurtenissen worden uitvoerig beschreven, en erg veel dialogen komen er niet in voor. Ik kan dat wel waarderen in een boek. Ik hou vaak niet zo van veel dialogen. Ik vond de hele verhaallijn wel erg apart, en verre van saai, omdat de personages vaak erg radicaal op sommige gebeurtenissen reageerden. Dat zorgde er wel voor, dat ik me absoluut niet goed kon inleven in de personages, wat ik persoonlijk het grootste minpunt van het boek vond. Ik heb er dus niks van geleerd, en als ik die hoofdpersonen was geweest, had ik gewoon beter nagedacht voordat ik iets deed, en een wat objectievere blik op de situatie geworpen. De opbouw was zoals ik al zo vaak gezegt heb, erg moeilijk. Dat maakte het geheel nog minder realistisch. Allerlei aspecten van de opbouw waren moeilijk, zoals de wisselende vertelsituatie, de tegenstellingen, de vele flashbacks, en de meerdere hoofdpersonen. Nu snap ik ook het hele boek nog niet. Ik probeer het zo goed mogelijk te overzien, maar dat lukt nog niet helemaal. Ook werden er af en toe weleens moeilijke woorden gebruikt, maar daar heb ik zelf niet zo heel veel moeite mee. Het bleef binnen de perken. De zinsopbouw zat misschien ook iets ingewikkelder in elkaar dan het gemiddelde boek, maar ook dat bleef binnen proporties. Al met al gezien vond ik het een goed boek, maar zou zelf toch liever een wat makkelijker en realistischer boek lezen.

Gebruikte bronnen LiteROM Dossier Blackbirds