De Eigenschappen van Glasvezel

Essay by Peter449High School, 11th gradeA-, November 2007

download word file, 3 pages 0.0

Downloaded 3151 times

GlasvezelGlasvezel, ook wel Fiber genoemd, is een zeer dunne vezel van helder glas wat wij bijvoorbeeld gebruiken voor ramen in onze huizen. Glasvezel is een kunststof en dus gemaakt door mensen.

Glasvezel wordt ook gebruikt voor Internet en telefoon aansluitingen. Vooral voor Internet is het een groot voordeel, maar heeft ook een nadeel. Het voordeel is dat het veel en veel sneller gaat dan normale ADSL verbindingen, maar het nadeel van een glasvezel is dat heet heel duur is om aan te sluiten, dit bedrag kan rond de 500 euro in een maand liggen. Aan de andere hand is het ook net uit. Er word bij deze verbinding dan licht door de glasvezel gestuurd (1 glasvezel kan wel 1000 meter lang zijn). Dit licht wat in de glasvezel gaat blijft echter ook in de glasvezel zelf, binnenin de glasvezel wordt het licht gereflecteerd naar voren toe en dan aan het uiteinde van de glasvezel zie je dan een klein licht puntje.

Dit licht word steeds kleiner door vervuiling bij het productie proces. Dit kan ook verminderen van het transport kan ook verminderd worden door dunnere glasvezel te nemen, hierdoor krijg je op langere afstand minder reflecties en daardoor blijft de straal scherper dan bij een grotere glas vezel.

Glas vezel wordt ook nog gebruikt voor als kunststof verharding. Dit komt bijvoorbeeld weer voor bij vis hengels en nog veel meer kunststoffen materialen. Dit wordt ook wel composiet genoemd. Composiet is een materiaal opgebouwd uit een heleboel componenten. Vaak bepaalt dit de uiteindelijke vezel sterkte. Dus hoe meer componenten hoe steviger de verharding in een kunststof.

Productie procesEr zijn twee manieren om glasvezel te produceren. De vezel wordt gemaakt via een rechtstreeks smeltproces of via een indirect smeltproces. Hieronder staan de twee manieren om glasvezel te maken. Er zijn ook twee verschillende soorten eindproducten, de korte en de lange versie, de lange versie van glasvezel kan wel 1000 meter lang worden dit is 1 lang stuk, en de korte versie zijn allemaal kortere stukken.

Indirect smeltprocesBij een indirect smeltproces worden de vezels gesmolten in allemaal kleine stukken, dit is echter niet de eind fase. Nadat dit is gebeurd worden de kleine stukken vervoerd naar een andere fabriek die er weer iets van gaat maken.

Rechtstreeks smeltprocesMet dit proces wordt het meteen gesmolten en verwerkt tot het gewenste eindproduct.

Hieruit blijkt dus dat er twee soorten vezels zijn, de lange die na productie op een spoel worden gedraaid, dit zijn de ononderbroken vezels (filament), ofwel in een geniete vezel.

In het filamentproces wordt de lengte van de vezel pas na het maken aangepast. Eerst zijn het dus allemaal lange stukken, deze worden vaak verkleind, het ligt er aan waar voor het gebruikt word en dus of hoeveel het in gekort moet worden, de doeleinden bepaalden de lengte dus.

Voor geniete vezels zijn er een aantal productie mogelijkheden bijvoorbeeld word het geblazen met hete lucht/stoom. Ook kan het in een soort centrifuge gestopt worden, deze draait zo hard rond dat er een lange dunne draad boven uit komt. Deze wordt daarna in een bak met bindend middel gelegd, zo word dit er weer aan toe gevoegd. En is deze vorm van vezels klaar voor de verkoop en of verdere productie.

ChemischGlasvezels bestaan uit het zo genaamde kiezelzuur (SiO2). De zuivere stof van kiezel zuur is eigenlijk polymeer (SiO2)n. het heeft geen vast smeltpunt, het word eigenlijk alleen zacht bij zeer hoge temperaturen. Bij +/- 2000°C. Dan is het zacht en buigzaam dus nog niet eens gesmolten! Bij 1713°C kunnen de eerste moleculen al vrij beginnen rond te bewegen. Je kunt het niet snel weer laten afkoelen, dan hebben de ‘’draden’’ niet genoeg tijd om weer goed te gaan liggen, en komt er een verkeerde structuur. Hierdoor zal de kracht die het kan hebben en de eigenschappen slechter worden of ze zijn zelfs helemaal niet meer te gebruiken zijn, het is dus belangrijk dat je het in kleine stapjes laat afkoelen en niet in een keer weer naar de normale buiten temperatuur brengt.

Eigenschappen•Glasvezels zijn slechte elektriciteitgeleiders.

•Glasvezels zijn goed isolatie materiaal.

•De treksterkten zijn echter zeer hoog, zelfs hoger dan van andere kunststofvezels.

•Glasvezels zijn onbrandbaar.

•De kracht blijft er lang in stand, bij verhitting vanaf 300°C neemt deze pas af.

•Het is erg sterk en buigzaam.