Iran

Essay by Anonymous UserHigh School, 12th gradeA, January 1996

download word file, 12 pages 3.6

Downloaded 109 times
Keywords , , , ,

S-O Arbete

Iran

En dag med mormor

Det var en solig eftermiddag i Teheran. Jag satt med min mormor på altanen, mormor stickade på en tröja och jag drack te, som är en mycket vanlig dryck i Iran. Jag satt och bläddrade i en bok om Iran, jag såg Iran på kartan. Det såg ganska stort ut så jag frågade: Mormor vilket är störst Sverige eller Iran? Mormor svarade och sa att Iran nästan är tre gånger så stort som Sverige, för det är c:a 1 650 000 km2 och folkmängden är också mycket större, det är c:a 60 miljoner. Jag började känna mig intresserad och bad mormor att fortsätta. Hon fortsatte med att berätta om några städer:

Teheran som är Irans huvudstad och har 9 miljoner invånare *1. Med tanke på att de flesta har bil är luften dålig och det beror på att den kollektiva trafiken inte fungerar så bra.

Om man kommer till Teheran skall man besöka några av de stora och vackra parkerna. Det finns även några museer och gallerier däribland en är Golestans museum, ett mycket gammalt och vackert museum, eller Bastan museet som är som ett historie museum. I Teheran finns det också andra kända byggnader som lockar turister åt sig, en av dom är Shahyad tornet, en vit 45 m hög byggnad, som byggdes år 1971*2 på Azadi torget ( Azadi betyder frihet på persiska). Strax utanför stan finns bergskedjan Elburz vars högsta topp är Demavend. Den lockar många turister men även många bergsklättrare.

Notförteckning------------------------------ -------------

*1 = Taget ur 'Iran, länder i fickformat'. Det anses att ha gått upp till 16 miljoner nu.

*2 = Taget ur Encarta 95 Iran Shahyad Tower

_________________________________________________________________

Sen frågade mormor en sak, hon sa: Ali vad vet du om Shiraz?

- Att jag är född där.