My relationship with mirrors.

Essay by heminyeUniversity, Bachelor'sC, July 2003

download word file, 1 pages 0.0

Downloaded 19 times

CERMIN BY HE MIN YE

Namaku He Min Ye. Aku anak tengah dari tiga adek beradek. Yang sulung kakakku dan yang bongsu adalah adek lelaki.Bapakku pegawai tinggi dalam Perhidmatan Awam kerajaan. Ibuku seorang guru. Kami berlima tinggal pindah- randah. Dari satu tempat ke satu tempat dalam tempoh yang tidak lama. Jadi kawan-kawan yang kami kenal sekadar kenalan dan kadang-kadang, belum sempat kenal rapat, dah kena pindah.

Akibat berpindah-pindah, bapaku menghantar kami tiga beradek ke sekolah asrama penuh apabila usia kami meningkat 13 tahun. Kakakku ialah yang pertama pergi sekolah asrama penuh di Kulim, Kedah. Aku ke Sekolah Tinggi Chung Ling, Ayer Hitam, Pulau Pinang dari tahun 1984 hingga tamat tingkatan lima pada tahun 1988. Adekku turut bersekolah di sana cuma lewat tiga tahun dari aku. Semasa adekku,namanya He Mun yun. Aku panggil nama singkatnya dengan panggilan Munyun. Dia sedikit gepal atau tembam. Selalu diusik oleh rakan-rakan sedarjah dengannya. Akulah abang yang sentiasa memberi pelindungan kepadanya.

Suatu hari, kejadian yang tidak dapat dilupakan terjadi. ketika itu aku di tingkatan lima. Seorang pengawas dari darjah lain memberi ucap selamat pagi kepada guru yang mengendali kelas matematik. Aku kenal pengawas ini yang selalu suka bodek guru-guru. Dia suka melapor perkara-perkara mengenai disiplin para pelajar kepada guru matematik, encik Guan. Guru ini adalh guru disiplin. Guru Guan berwatak lembut tetapi garang macam orang perempuan. Kalau dia berleter, habis semua orang kena tempiasnya. mula dia ungkit cerita tentang pengalaman hidupnya. Lebih-lebih lagi perihal zaman dia bersekolah ditahun-tahun 70'an. Kami sedarjah sudah bosan dengan ceritanya. Setelah pengawas menghampiri encik Guan, dia berbisik sesuatu di cuping telinga guru yang tinggi lampai itu. Semua pelajar diam. Seakan mahu mendengar apa yang dibisikan. kami sedarjah sudah faham dengan keadaan sebegini. kami memerhati perilaku pengawas yang kami gelar reporter.

Setiap hari pengawas yang bernama sebenar Beng Kuan, akan menemu...