Nothing to share

Essay by _sany October 2014

download word file, 12 pages 0.0

Keywords

=22=

na tanjiru, sve najlepše što imaju, sve ono najskrivenije, onako opružene, razgolićene, koliko god se može, samo da ne bi bio straćen nijedan zračak sunca! Čitale su u ilustrovanim časopisima kako treba ravnomerno da pocrne. (Viče, cereći se) Da se ispeku! Kao na žaru! Na roštilju! Na roštilju! A ja sam šef te kujne! Ja sam Neron! I Tiberije! Sve su one moje! Sve redom! A katkad i po nekoliko odjednom! S nekima od njih sam nežan, slatko ih milkim, čak im i tepam, ali zato druge bičujem! A poneke od njih posle svega šaljem na gublište! (Zadihan je i malaksao, pa dodaje skoro lirski) Znam, mogao sam to i s kurvama, ali prvo, valjalo im je prići, a to itekako košta, i drugo, bojim se boleština. Ali ko je mogao slutiti da se zadnjice poštenih žena, i to onih najlepših, jednog dana pripadati nama, svima nama. I i to besplatno! (Najednom poviče kao lud) Živele plaže! (Doda, naglo menjajući ton) Jedna velika plaža, i na njoj sve one gole golcate.

Takvo je naređenje. Inače - smrtna kazna!

GĐA ORTANZ: (užasnuta) Gospodine Leone! Petliću moj! Ne smete se toliko uzbuđivati u orkestru! Smirite se, zaboga! Gazda nas gleda.

(Najednom se, odnekud, kao iz daljine, začuje neki pucanj, a onda, prigušena graja. G.Lebonz i jedan kelner pretrče preko scene. G.Lebonz se uskoro vraća, sav van sebe)

G.LEBONZ: Gde li sam vas samo našao, da me ko pita! Mislite da Vas zato plaćam, svinje jedne! Da se ubijate u kafanskom klozetu? I to baš onda kad je najveća navala gostiju! Da im pokvarite raspoloženje! Sutra uzimam drugi orkestar! A sad svirajte! Ta svirajte kad vam kažem, budale! ... Brže, brže! Veselo! Da se sve trese! Gosti ništa ne smeju ni da naslute!

GĐA ORTANZ: Je li mrtva?

G.LEBONZ: Ne znam! Sad...