Reklame Med Ungdom Som Målgruppe

Essay by kjerstikoJunior High, 9th gradeA-, March 2010

download word file, 5 pages 3.0

Downloaded 3692 times

I dette innlegget skal jeg ta for meg reklame som er direkte rettet mot ungdom. Jeg vil få voksne til å forstå hvilket press vi ungdommer utsettes for hver eneste dag.

Det er barn og unge som er kjent som storforbruker av de forskjellige mediene. De er dermed blitt reklamebransjens nye målgruppe. Barn og ungdom blir utsatt for kjøpepress daglig grunnet TV-titting og surfing på internett. Det er derfor ekstra viktig at reklamebransjen overholder de forskjellige reglene som er satt i forbindelse med markedsføring med barn og unge som målgruppe. Allikevel er det ikke alltid at disse blir overholdt.

Ungdom er spesielt utsatt for reklame og påvirkning. De er ikke blitt voksne, og har dermed ikke ferdigutviklet sin egen identitet. Det er i denne fasen i livet at man finner ut hvem man egentlig er og hva man står for. Ungdom er derfor lette å påvirke, og dette gjør dem til en viktig målgruppe for reklamebransjen.

I går var jeg inne på et diskusjonsforum på nettet som diskuterte dette med klær og kjøpepress. Det var en som sa det at "alle de som går med joggebukser hele tiden på vår skole blir enten sett på som gangstere eller tapere". Dette sier at ungdommer er utsatt for kjøpepress. Jeg antar at det ikke er så mange som liker å gå i joggebukser på denne skolen. Hvem er det som har lyst til å bli sett på som en taper? Istedenfor er det merkeklær som gjelder.

Unge i dag kjøper merkebukser til over tusenlappen, og jeg tror at mye av grunnen til dette er reklamebransjen som driver med reklame direkte rettet mot ungdom.

Det er ikke ofte at jeg har sett det blir reklamert for klær for voksne på TV. På TV reklamerer de for ungdomsklær med magre mennesker som har på seg plagget. Mange ungdommer skaper seg en idealkropp gjennom slike reklamer. I butikkene hilser lettkledde utstillingsdokker deg velkommen, de fleste sykelig tynne. Til og med utstillingsdokker med bikinier hvor man tydelig ser ribbeina står og stirrer på deg. Jeg spør meg selv - er det virkelig rart at så mange unge jenter blir så opptatt av å få idealkroppen som i dag? Det er ikke alltid at forskjellige produkter blir presentert i korte reklamesnutter på TV. De store reklameselskapene hevder at skjult reklame i filmer som varer i mer enn 15 minutter er mye mer effektive. Det jeg legger i begrepet skjult reklame, er at skuespillerne filmer eller serier som blir betalt for å bruke et spesielt produkt og dermed markedsfører denne varen.

Programmet "Top Model" på tv3 er et eksempel hvor de bruker skjult reklame. I dette programmet får deltakerne ofte forskjellige designklær, belter og sko. I tillegg får vinneren en kontrakt med et modellbyrå og sminke fra Cover Girl.

Hvor god reklame er ikke dette for de forskjellige produktene? Det er kanskje ikke like bra for ungdommene.

Det reklameres for mange ting med skjult reklame. I favorittserien min, House, har jeg lagt merke til at de kun bruker Motorola mobiltelefoner og Dell PC-er.

TV-programmer som svisj på NRK2 og tilsvarende chatteprogrammer på de forskjellige kanalene retter seg direkte mot ungdom som har tilgang på mobiltelefon. I disse programmene har man mulighet til å chatte med andre gjennom TV-programmet. Dette virker kanskje uskyldig, men NRK2 og andre kanaler tjener millioner på disse programmene. Er det ikke litt feil at TV-kanalene tjener millioner av kroner på nettopp disse programmene? Det samme gjelder programmer som Melodi Grand Prix og IDOL hvor seerne har mulighet til å sende inn stemmer på favorittartisten med mobil. Her er det ikke bare ungdommer som sender inn, også barn. Enkelte hevder at barn og ungdom blir ekstra interessert i tanken på å stemme fordi at de ikke har noe makt ellers i samfunnet. Burde det ikke da vært en aldersgrense for å stemme på TV? Når julekalenderne starter på TV, er det fullt salg av julekalenderne til de forskjellige programmene. Reklamebransjen utnytter alle muligheter de har til å selge et produkt. For eksempel skulle alle barna ha blånisseluer etter at julekalenderen Jul i Blåfjell hadde gått på NRK. Dette virker kanskje uskyldig, men det er bare ett av mange eksempler på hvordan reklamebransjen henger seg på de forskjellige suksessene for å tjene penger.

Reklamene for forsikringsselskapet If…, pensjonsordingen til Storebrand, vaskemiddelet Vanish og yoghurten Activia er eksempler på reklame rettet mot voksne. Man ser klart forskjell på reklamene som er rettet mot ungdom og reklame som er rettet mot voksne. Ungdomsreklamene er kule og fancy, mens voksenreklamene reklamerer mer for produktets egenskaper. Et eksempel på en ungdomsreklame er parfymereklamen til Puma. I denne reklamen ser man to unge mennesker som danser sammen til fengende rytmer. Hvis man sammenligner denne reklamen og reklamen til Storebrand ser man en tydelig forskjell. Mens man danser i Puma-reklamen, sitter det en mann eller dame på en stein ute i skogen og snakker i reklamen til Storebrand.

Tilbake til klær igjen, og diskusjonsforumet som jeg var inne på igår for å lese hva andre ungdommer sa om kjøpepress. Det var ganske forskjellige synspunkter på dette. Det var noen som overhodet ikke brydde seg om hva andre mente om klærne deres, og det var noen som var veldig opptatte av hva andre mente. Klær er med på å skape førsteinntrykket av en person. Ved hjelp av klesstilen kan man se om en person bryr seg mye om mote eller ikke.

Jeg tror at de som er mest opptatt av mote også er de som er mest utsatt for kjøpepress og er de som prøver hardest å få idealkroppen man ser på reklamene. Jeg tør å påstå at det er denne gruppen som legger mest vekt på å være populære for enhver pris.

Reklame på internett er ikke til å unngå. Enten du er på Facebook eller 123spill.no, så er det reklame. Det fremgår tydelig på disse nettsidene at dette er reklame og ikke en del av nettsiden. Det hender at denne reklamen gjør meg nysgjerrig og at jeg trykker på linken. Min søster hadde en hjemmeside med en reklameannonse. Hun tjente 50 øre hver gang noen trykket på linken til annonsen. Jeg tror at hun til sammen tjente 15 kr. Hvis man skal komme frem til hva for eksempel Facebook tjener på reklame, må man trolig legge til noen nuller.

I reklamebransjen sies det at det er spesielt effektivt med nettreklame. Bransjen bruker derfor store summer på utvikling av spill og eventyrverdener. Til spillet The Sims 2 kan du laste ned gjenstander fra internett, eksempler møbler og biler, og noe av det mest populære er blant annet Apple-produkter.

Apple er gode til å markedsføre de forksjellige produktene sine. Det ville vært morsomt å ha tall på hvor store summer de bruker årlig på skjult reklame. Apple-produkter er å se enten du ser på Veronica Mars eller H2O: Just add Water.

Jeg må si at jeg synes det er gøy å se etter skjult reklame i serier og filmer. I serien H2O: Just add Water oppdaget jeg en dag at den ene hovedpersonen hadde like sko som meg.

Selv må tilstå at jeg ble påvirket til å kjøpe brune Converse gjennom serien House. Dette er et eksempel på at skjult reklame er effektivt og påvirker seerne. Kjøpet av brune Converse var et valg jeg bevisst valgte å ta. Det er forskjell på å bli påvirket uten å tenke og å ta et bevisst valg.

Skjult reklame i ungdomsserier er reklame rettet mot ungdom. Denne type reklame er den mest effektive markedsføringen av forskjellige produkter ifølge reklamebransjen.

Reklame rettet mot barn og unge har blitt en del av hverdagen til de fleste. Det er umulig å unngå den. Enten du venter på bussen, oppdaterer profilen din på Facebook eller ser på TV, er det reklame.

Det er umulig å unngå, men det er mulig å se på reklame med åpne øyne og tenke selv. Det er mulig å se på reklame uten å tenke "Å Gud, det må jeg bare ha".

Kilder: http://www.forbrukerombudet.no/index.gan?id=1149&subid=0 http://www.skoleforum.com/stiler/artikkel/det.aspx?id=5502