Svenska företag i världen; IKEA (under en undersökningsperiod)

Essay by mimmiLHigh School, 11th gradeA, March 2007

download word file, 15 pages 0.0

Downloaded 2451 times

Bakgrund - Från tändstickor till miljonindustriDen grundande kraften i IKEA AB är Ingvar Kamprad från Småland, 1926 växte han upp på gården Elmtaryd i närheten av den lilla byn Agunnaryd. Redan som ung, visste Ingvar att han ville syssla med affärer. Han började med att cykla omkring och sälja tändstickor till grannar. Han kom på att han kunde köpa i stora partier mycket billigt från Stockholm och sälja dem i askar till ett mycket lågt pris, men ändå göra en bra vinst. Från tändstickor gick han över till att sälja fisk, juldekorationer, frön och senare kulspetspennor och blyertspennor.

Ikea grundas av Ingvar Kamprad. År 1943, när Ingvar var 17 år, fick han en gåva av sin far för att kunna fullfölja sina studier. Gåvan användes till att etablera den egna affärsverksamheten. Namnet IKEA kommer från hans initialer (I.K.) plus den första bokstaven i Elmtaryd respektive Agunnaryd, bondgården och byn där han växte upp.

Från början sålde IKEA pennor, plånböcker, tavelramar, bords-löpare, klockor, smycken och nylonstrumpor - vad än Ingvar kunde hitta för behov att fylla med en produkt till lågt pris.

1945 börjar de första Ikea annonserna dyka upp i lokalpressen. När Ingvar inte hann med alla säljbesök själv, började han annonsera i lokaltidningarna och drog igång en postorderservice. Produkterna lät han distribuera på en mjölkvagn till närmaste tågstation. 1947 introduceras möblerna i Ikeas sortiment. Möblerna hade tillverkats av flera lokala företag nära Ingvar Kamprads hem. De positiva reaktionerna var glädjande och rörelsen expanderade.

1951 ges den första Ikea katalogen ut. Grundaren av IKEA såg möjligheten att bli en möbelförsäljare i stor skala. Snart tog han beslutet att sluta med alla de andra produkterna och helt fokusera på lågprismöbler. Det IKEA som vi känner till idag, hade fötts.

1953 köpte Ingvar Kamprad en snickerifabrik i Älmhult, vilken byggdes om till möbelutställningshall och invigdes samma år. I sortimentet ingick bl.a. möbler från företag i trakten. Under tidigt 50-tal var IKEA sortimentet fokuserat på heminredningsprodukter. Öppningen av utställningen var betydelsefullt för utvecklingen av IKEA konceptet. För första gången kunde kunderna se och röra på möblerna innan de köpte dem. Detta kom som en lösning på ett problem. IKEA befann sig i ett priskrig med sin värste konkurrent och eftersom båda företagen sänkte sina priser, fanns det risk för kvaliteten. I och med att möbelutställningen öppnades, kunde IKEA presentera sina produkter i tre dimensioner; funktion, kvalitet och lågt pris. Och folk gjorde precis det som IKEA hade hoppats på: de valde klokt nog de produkter för vilka de fick mest valuta för pengarna.

1955 börjar Ikea designa sina egna produkter. Det fanns flera skäl till att IKEA började designa sina egna produkter. Den verkliga anledningen till detta - förmodligen deras bästa drag någonsin - att vara ganska ironisk. Påtryckningar från deras konkurrenter bidrog till att leverantörerna bojkottade Ikea. Den här reaktionen på deras självklara succé fick dem att börja designa våra egna möbler och detta blev grunden till vår framtida tillväxt. Främst skulle detta leda till utvecklad design och förbättrad funktion till lägre priser. En tidig Ikea-medarbetare fick sedan en verklig snilleblixt. Han beslöt att bordsbenen skulle vara lösa för att kunna transportera varan i bilen och för att undvika transportskador. Från och med då började de tänka i banor av platta paket, vilket resulterade i ännu lägre priser för Ikeas kunder. Ett mönster hade börjat etablera sig på IKEA. Att vända problem till möjligheter.

1958 Invigs det första IKEA varuhuset i Älmhult 6700 kvadratmeter med heminredningsprodukter. Vid den tiden var denna den största möbelutställningen i Skandinavien. Ikeas lågprisprofil irriterade den svenska möbelbranschen, och under 1950-talet kom Ikea att utsättas för leveransvägran från olika håll. En av Ikeas lösningar på problemet var att börja importera möbler. År 1963 öppnades ett Ikea-varuhus i Oslo och 1965 invigdes Ikea i Stockholm, som fortfarande är Ikeas största varuhus. Den internationella expansionen inleddes med etableringen i Schweiz 1973, och bara under 1980-talet öppnade Ikea ett femtiotal nya varuhus runt om i världen.

Ursprungligen är IKEA en förkortning för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, ett av världens största möbelhandelsföretag, med bas i Älmhult i Småland och med ett administrativt centrum i Humlebäck i Danmark. Ingvar Kamprad grundade Ikea som ett postorderföretag 1943 i Elmtaryd. Idag ägs koncernen av en stiftelse i Nederländerna.

IKEA:s affärsidé om "en bättre vardag för de många människorna" är baserad på en lågprisprofil och annorlunda lösningar. Egen design, med rötter i svensk allmogetradition, en speciell sorts produktion och särskilda lösningar för distribution (t.ex. de platta paketen och det att kunden själv får montera sin möbel) är viktiga ingredienser i Ikeas koncept.

UndersökningJag har undersökt Ikea under en tre månaders period och samlat några få nyheter om företaget och dess marknad.

10 - JanStorbritannien, som är världens tredje största marknad efter Tyskland och USA planerar att öppna nya varuhus i tio brittiska storstäder. De kommer att spendera 14 miljarder kronor och strategin att locka kunderna är att bygga varuhusen centralt istället för förortslägen. I dagsläget finns det redan stora varuhus i London, New Castle, Glasgow och Edinburgh.

Ikea har blivit undersökt bland andra företag i USA och blivit 96:a av de 100 bästa arbetsgivarna i USA igen uppger Fortune, som varje år gör samma undersök av de 100 bästa bolagen som man kan jobba på i USA.

I USA har Ikea 25 varuhus med 9 500 anställda i landet. Ikea avslöjar att det planeras öppna mellan tre och fem varuhus där per år.

17 - JanI mitten av januari i år har företaget Söderhamn Eriksson fått en order av Ikea om att bygga sågverk för 40 miljoner kronor som ska placeras i Polen. Tidigare har Söderhamn Eriksson levererat två sågverk till i Ryssland och ett sågverk i Lettland. Polensågen ska monteras i höst och ge arbetstillfällen åt tusen personer.

23 - JanBrandchannel hävdar att Ikea är femte mest inflytelserika märket i världen. Företaget fortsätter att ha gott anseende bland reklamarna även om det har halkat ner från 2004 års tredje plats. I Europa ligger Ikea istället på andra platsen.

08 - FebFör nionde året i rak rankar trehundra VIP-personer ett urval av svenska företag och organisationer. Där Ikea brukar ligga på topp och överraskar inte nu igen på första platsen, följt av H&M och hjälporganisationer.

16 - FebI juni öppnar Ikea ett nytt varuhus på tomten bredvid Rasta i Kalmar.

28 - FebIkea bland andra företag som Ericsson och H&M har valt att sluta sponsra Sveriges olympiska kommitté inför Turin-OS, men efter två veckors medaljregn finns det hopp att fylla sponsorlistan igen.

03 - MarsIkea har lyckats locka de svårtflörtade kinesiska konsumenterna genom att gå mot strömmen och sänka priserna till skillnad från konkurrenterna. I jämförelse mot andra Ikeavaruhus runt om i världen har vissa varor blivit 70 % billigare för att öka försäljningsvolymen i Kina. Varuhuset besöks nu av cirka 20 000 besökare per dag under helgerna.

I april öppnar även ett nytt gigantiskt Ikea i Peking, som blir Ikeas största varuhus utanför Sverige.

Trots deras extrema lågprisprofilen har en omsättning på 950 miljoner kronor i Kina, har verksamheten inte gått med vinst på några år.

Totalt var det sju artiklar som jag hunnit samlat ihop. Jämfört med Ericsson som jag också kollade upp samtidigt vid sidan om så har Ikea haft en ganska händelsefattig period. Trots det så har alla nyheter varit positiva. De öppnar/har öppnat några varuhus runt om i världen, gjort affärer till andra företag om att bygga ett sågverk i Polen som blir stor investering med tanke på de nya arbetena. Och såå får de bra kritik genom att bli rankade topp tio som bästa varumärke och topp hundra som bästa arbetsgivare i världen.

Det ser ljust ut för Ikea i framtiden.

[Inledning]Ett företag i ständig utvecklingIkea är ett svenskt företag som vuxit sig stort på världsmarknaden bland annat tack vare skickligt gjord, målgruppsinriktad reklam bland annat.

Ikea är ett av världens största möbelhandelsföretag, med bas i Älmhult i Småland och med ett administrativt centrum i Humlebäck i Danmark. Idag ägs koncernen av en stiftelse i Nederländerna.

Ikea har en affärsidé om "en bättre vardag för de många människorna" som är baserad på en lågprisprofil och annorlunda lösningar. Egen design, med rötter i svensk allmogetradition, en speciell sorts produktion och särskilda lösningar för distribution (t.ex. de platta paketen och det att kunden själv får montera sin möbel) är viktiga ingredienser i Ikeas koncept.

Som konsument upptäcker man ständigt förändringar hos Ikea och jag tror det är en ingrediens för lycka och framgång i framtiden.

[historia]IKEA - från tändstickor till miljonindustriDen grundande kraften i IKEA AB är Ingvar Kamprad från Småland, 1926 växte han upp på gården Elmtaryd i närheten av den lilla byn Agunnaryd. Redan som ung, visste Ingvar att han ville syssla med affärer. Han började med att cykla omkring och sälja tändstickor till grannar. Han kom på att han kunde köpa i stora partier mycket billigt från Stockholm och sälja dem i askar till ett mycket lågt pris, men ändå göra en bra vinst. Från tändstickor gick han över till att sälja fisk, juldekorationer, frön och senare kulspetspennor och blyertspennor.

Ikea grundas av Ingvar Kamprad. År 1943, när Ingvar var 17 år, fick han en gåva av sin far för att kunna fullfölja sina studier. Gåvan användes till att etablera den egna affärsverksamheten. Namnet IKEA kommer från hans initialer (I.K.) plus den första bokstaven i Elmtaryd respektive Agunnaryd, bondgården och byn där han växte upp. Från början sålde IKEA pennor, plånböcker, tavelramar, bords-löpare, klockor, smycken och nylonstrumpor - vad än Ingvar kunde hitta för behov att fylla med en produkt till lågt pris.

1945 börjar de första Ikea annonserna dyka upp i lokalpressen. När Ingvar inte hann med alla säljbesök själv, började han annonsera i lokaltidningarna och drog igång en postorderservice. Produkterna lät han distribuera på en mjölkvagn till närmaste tågstation. 1947 introduceras möblerna i Ikeas sortiment. Möblerna hade tillverkats av flera lokala företag nära Ingvar Kamprads hem. De positiva reaktionerna var glädjande och rörelsen expanderade.

1951 ges den första Ikea katalogen ut. Grundaren av IKEA såg möjligheten att bli en möbelförsäljare i stor skala. Snart tog han beslutet att sluta med alla de andra produkterna och helt fokusera på lågprismöbler. Det IKEA som vi känner till idag, hade fötts.

1953 köpte Ingvar Kamprad en snickerifabrik i Älmhult, vilken byggdes om till möbelutställningshall och invigdes samma år. I sortimentet ingick bl.a. möbler från företag i trakten. Under tidigt 50-tal var IKEA sortimentet fokuserat på heminredningsprodukter. Öppningen av utställningen var betydelsefullt för utvecklingen av IKEA konceptet. För första gången kunde kunderna se och röra på möblerna innan de köpte dem. Detta kom som en lösning på ett problem. IKEA befann sig i ett priskrig med sin värste konkurrent och eftersom båda företagen sänkte sina priser, fanns det risk för kvaliteten. I och med att möbelutställningen öppnades, kunde IKEA presentera sina produkter i tre dimensioner; funktion, kvalitet och lågt pris. Och folk gjorde precis det som IKEA hade hoppats på: de valde klokt nog de produkter för vilka de fick mest valuta för pengarna.

1955 börjar Ikea designa sina egna produkter. Det fanns flera skäl till att IKEA började designa sina egna produkter. Den verkliga anledningen till detta - förmodligen deras bästa drag någonsin - att vara ganska ironisk. Påtryckningar från deras konkurrenter bidrog till att leverantörerna bojkottade Ikea. Den här reaktionen på deras självklara succé fick dem att börja designa våra egna möbler och detta blev grunden till vår framtida tillväxt. Främst skulle detta leda till utvecklad design och förbättrad funktion till lägre priser. En tidig Ikea-medarbetare fick sedan en verklig snilleblixt. Han beslöt att bordsbenen skulle vara lösa för att kunna transportera varan i bilen och för att undvika transportskador. Från och med då började de tänka i banor av platta paket, vilket resulterade i ännu lägre priser för Ikeas kunder. Ett mönster hade börjat etablera sig på IKEA. Att vända problem till möjligheter.

1958 Invigs det första IKEA varuhuset i Älmhult 6700 kvadratmeter med heminredningsprodukter. Vid den tiden var denna den största möbelutställningen i Skandinavien. Ikeas lågprisprofil irriterade den svenska möbelbranschen, och under 1950-talet kom Ikea att utsättas för leveransvägran från olika håll. En av Ikeas lösningar på problemet var att börja importera möbler. År 1963 öppnades ett Ikea-varuhus i Oslo och 1965 invigdes Ikea i Stockholm, som fortfarande är Ikeas största varuhus. Den internationella expansionen inleddes med etableringen i Schweiz 1973, och bara under 1980-talet öppnade Ikea ett femtiotal nya varuhus runt om i världen.

[Lokalisering, Utveckling, Handel]Vem äger IKEA konceptet?IKEA detaljisten, med sina rötter i Sverige, baseras på ett franchisesystem. Inter IKEA Systems B.V., med säte i Delft, Nederländerna, är ägare och ansvariga för franchisingverksamheten av IKEA konceptet. De enskilda IKEA varuhusen drivs av olika franchisetagare i 29 länder.

I Sverige drivs ett varuhus som franchise, nämligen IKEA Gävle.

Vad är IKEA koncernen?IKEA koncernen består av en grupp enskilda bolag som ägs av en stiftelse i Nederländerna. IKEA koncernen utvecklar, köper, distribuerar och säljer aktivt IKEA produkter. IKEA koncernen är den största gruppen franchisetagare och driver mer än 100 IKEA varuhus. Administrationstjänster till IKEA koncernen tillhandahålles av IKEA International A/S i Humlebaek, Danmark.

Vilken är deras affärsidé?De skall erbjuda ett brett sortiment form- och funktionsriktiga heminredningsartiklar till så låga priser att så många människor som möjligt får råd att köpa dem.

Hur förhåller sig IKEA i miljöfrågor?Man jobbar med att förbättra både utomhus- och inomhusmiljön. På IKEA vill man erbjuda form- och funktionsriktiga heminredningsartiklar av bra kvalitet och låga priser och som är tillverkade under godtagbara arbetsvillkor hos leverantörer som värnar om miljön.

IKEA har alltid försökt att göra mycket med små resurser. Detta går hand i hand med deras miljöarbete - att använda resurser på ett effektivt och varsamt sätt.

Tre hörnstenar i vårt miljöarbete:- Deras kostnadsmedvetenhet och resurseffektivitet leder till minskad användning av råmaterial, mindre mängd avfall och färre utsläpp.

- I stor utsträckning används trä i våra produkter. Trä är ett utmärkt material ur miljösynpunkt. Det går att återvinna, är nedbrytbart och det är förnyelsebart.

- Utbilda och engagera våra medarbetare att arbeta med miljöfrågor.

Effektivt resursutnyttjandeEtt skäl till att deras priser är så konkurrenskraftiga är att de hela tiden försöker att minimera kostnaderna. Om kostnaderna ska kunna hållas nere, måste man tänka ekonomiskt. Det styr också deras miljöarbete genom att råmaterial, energi och andra resurser används mer ekonomiskt - och det leder ofta till mindre avfall och minskade utsläpp.

På IKEA utvecklar man våra produkter själva, ofta i nära samarbete med våra leverantörer. Detta ger dem möjlighet att ta hänsyn till alla aspekter av en produkts livscykel, från valet av råmaterial via tillverkning och distribution fram till dess att den är förbrukad. Att vara ekonomisk vid val av material och andra resurser måste vara en självklar egenskap hos produktutvecklare på IKEA. När det är möjligt, används överblivet material från en produkt för att tillverka en annan.

SkogsbrukEn stor del av råmaterialet i våra produkter är trä eller träfiber. Trä är förnybart, återvinningsbart och biologiskt nedbrytbart. Ur miljösynpunkt är det ett bra material förutsatt att det härstammar från väl förvaltade skogar.

Att återvinnaDessutom kan du ta med dina förbrukade elektriska produkter, exempelvis energispar- och glödlampor, lysrör och belysningsarmaturer för återvinning nästa gång du besöker IKEA. Återvinningsstationerna hittar man ute på varuhusen.

De vill också att produkterna är fria från farliga ämnen. Och det trä som blir till bokhyllor eller soffbord eller någon annan produkt i varuhuset får inte komma från områden där skogen skövlas.

Var än i världen Ikea varor tillverkas, ska leverantörerna följa ett antal viktiga regler. Barnarbete får inte förekomma, de anställda ska arbeta på acceptabla villkor och leverantörerna måste ta ansvar för miljön.

Målet är att Ikeas produkter ska ha minimal påverkan på miljön. Och att varorna produceras på ett socialt ansvarsfullt sätt.

Ikea är inte där ännu, även om stora ansträngningar görs för att nå målet.

Vi gör det genom att ta många små steg framåt.

Enbart tillåtna ämnen i IKEAs produkterKunderna ska leva med IKEAs produkter i sina hem. De vill vara trygga med att produkterna inte innehåller ämnen som orsakar allergier eller har andra skadliga effekter på miljön och människors hälsa. Med mer än 10 000 artiklar i sortimentet är det väldigt viktigt för IKEAatt göra rätt från början. Därför får produkterna inte innehålla ämnen som är förbjudna enligt lag eller som IKEA självt förbjudit. IKEA har bestämt att alltid tillämpa de strängaste reglerna: Om föreskrifter och lagar för kemikalier och ämnen skärps i något land därIKEA är verksamt, så tillämpas de nya reglerna även i övriga länder. Leverantörerna hålls hela tiden uppdaterade om vad som gäller.

I många länder där IKEA:s produkter tillverkas, är de intakta naturskogarna hotade. Vi spårar virket ända tillbaka till avverkningsplatsen för att ta reda på var det kommer ifrån säger skogsansvarige Kjell-Owe. Han och hans kollegor världen över har en skogskunskap som blir allt viktigare för IKEA i takt med att inköpen av trä ökar. De ser till att IKEA:s produkter inte görs av illegaltavverkat trä eller kommer från intakta naturskogar. Kjell-Owe gör stickprovskontroller hos underleverantörerna, de som försörjer IKEA:s leverantörer med träråvara. Väl ute i skogen ställer han många frågor.

- Hur avverkar ni? Kalhugger ni, eller sparas några träd? Vad ska ni avverka nästa år?Han kontrollerar också att den faktiska avverkningsplatsen överensstämmer med den som myndigheterna godkänt. - Jag och IKEA kan aldrig garantera till 100 procent att virket inte kommer från skyddsvärd eller illegalt avverkad skog eftersom det inte är möjligt att vara med överallt hela tiden, säger Kjell-Owe. Just därför är det så viktigt att ändra attityder genom ökad kunskap och inte bara öka kontrollen. IKEA satsar på att lära leverantörerna mer om ansvarsfullt skogsbruk genom utbildningar och seminarier.

Den ideella organisationen Global Forest Watch har kartlagt de intakta naturskogarna på olika håll i världen. Resultaten finns sammanställda i ett flertal atlas, som har blivit viktigaverktyg för IKEA:s skogsansvariga. I dessa kan de urskilja vilka områden IKEA inte accepterar virke ifrån. IKEA samarbetar med Global Forest Watch och stödjer ekonomiskt kartläggningen av intakta naturskogar.

Träråvaran ska komma från ansvarsfullt skogsbrukIKEA accepterar inte trä från intakta naturskogar eller från skogar med särskilt höga bevarandevärden.

För att säkerställa det jobbar IKEA med ett omfattande åtgärdsprogram, och ställer blandannat krav på leverantörernas inköpsrutiner samt gör stickprovskontroller.

Dessutom driver IKEA utvecklingsprojekt för att bidra till ansvarsfullt skogsbruk i olika delar av världen. För ädla tropiska träslag har IKEA särskilda krav, de måste redan idag vara certifierade enligt en standard för ansvarsfullt skogsbruk. På sikt ska allt trä i IKEA:s produkter komma från certifierade skogar. Den enda standard som idag uppfyller IKEA:s långsiktiga mål är FSC (Forest Stewardship Council). FSC är en internationell organisation som främjar ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. För FSCcertifierade skogar ställs bland annat krav på att urbefolkningarnas rättigheter respekteras och att biologiskt värdefull skog sköts på ett sådant sätt att naturvärdena bevaras.

BarnarbeteIKEA accepterar inte barnarbeteIKEA accepterar inte barnarbete och arbetar för att förebygga att det förekommer. Det finns en särskild uppförandekod, "The IKEA Way on Preventing Child Labour", gällande barnarbete som samtliga IKEAs leverantörer och underleverantörer ska leva upp till. IKEAs egna anställda kontrollerar om det finns arbetande barn hos leverantörerna vid sina regelbundna besök. I Sydasien, där barnarbete är vanligt förekommande, görs oanmälda inspektioner minst en gång per år.

IKEA varuhusen delar på ansvaret• IKEA varuhusen har fler än 300 miljoner besökare varje år, och där arbetarflertalet av IKEAs medarbetare. De flesta kommer i egen bil, men IKEA strävarefter att fler kunder och medarbetare ska kunna använda kollektiva färdmedelför att skona miljön.

• Varje nyanställd IKEA medarbetare får gå igenom en miljöutbildning ochmålet är att alla ska få regelbunden vidareutbildning.

• Samtliga IKEAs varuhus ska ha en miljökoordinator och en handlingsplanför arbetet med återvinning, avfallssortering, energibesparingar, transporteroch utbildning.

• Kunderna kan lämna tillbaka visst avfall på flertalet av IKEA:s varuhus. Detgäller t.ex. förpackningar, batterier och lågenergilampor. Varuhuset ser sedantill att avfallet tas hand om på rätt sätt genom bland annat återvinning.

• Spill är skadligt både för miljön och för plånboken. Därför har varje varuhusmedarbetare som reparerar skadade produkter för att kunna sälja dem iställetför att kassera dem.

• IKEA strävar efter att använda den senaste och bästa tekniken för miljöanpassatbyggande och energiutnyttjande när nya varuhus uppförs.

• IKEA uppmuntrar sina varuhus att ta socialt ansvar även på lokal nivå, ochdeltar därför ofta i olika aktiviteter för att stödja utvalda lokala och regionala projekt.

---Ursprungligen är IKEA en förkortning för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, ett av världens största möbelhandelsföretag, med bas i Älmhult i Småland och med ett administrativt centrum i Humlebäck i Danmark. Ingvar Kamprad grundade Ikea som ett postorderföretag 1943 i Elmtaryd. Idag ägs koncernen av en stiftelse i Nederländerna.

IKEA:s affärsidé om "en bättre vardag för de många människorna" är baserad på en lågprisprofil och annorlunda lösningar. Egen design, med rötter i svensk allmogetradition, en speciell sorts produktion och särskilda lösningar för distribution (t.ex. de platta paketen och det att kunden själv får montera sin möbel) är viktiga ingredienser i Ikeas koncept.

1926Grundaren till IKEA, Ingvar Kamprad, föddes i Småland som ligger i södra Sverige.

Han växte upp på gården Elmtaryd i närheten av den lilla byn Agunnaryd. Redan som ung, visste Ingvar att han ville syssla med affärer. Han började med att cykla omkring och sälja tändstickor till grannar. Han kom på att han kunde köpa i stora partier mycket billigt från Stockholm och sälja dem i askar till ett mycket lågt pris, men ändå göra en bra vinst. Från tändstickor gick han över till att sälja fisk, juldekorationer, frön och senare kulspetspennor och blyertspennor.

[Avslutning]Att kunna ge och ta från vår omvärldIKEA letar hela tiden efter sätt att minska miljöpåverkan, och ställer många krav på transportleverantörerna. Nyare lastbilar och renare bränsle, förare som utbildas i bränsleeffektivtkörsätt, miljöutbildning, miljöpolicy och handlingsplaner är exempel på det som leder till renaretransporter.

Jag anser IKEA vara ett ytterst modernt företag som strävar efter en hållbar och utvecklande samt vinstgivande framtid.

IKEA växer, och det ökar behovet av ett bra arbete inom social hänsyn och miljö. Mitt råd till IKEA är att inte fokusera så mycket på att hitta de rätta råvarorna, utan att istället försöka hitta nya leverantörer som delar IKEA:s värderingar. Genom att använda mer återvunnet material i sina produkter kan IKEA också sälja mer utan att miljöpåverkan ökar så mycket. IKEA har ett stort ansvar - men också enorma möjligheter att påverka positivt.

[Källförteckning]Kunskapen Värld 2 Rabén & SjögrenFocus 98 Norstedts multimediaAftonbladetVLTExpressenSydsvenskan[Källkritik]Jag har använt mig av en rad olika dagstidningar, kvällstidningar och lokala tidningar för att hitta nya och intressanta uppdateringar om IKEA, eftersom det är ett utvecklande företag.

Jag har även använt mig av två uppslagsverk som givit mig basfakta om företaget historia och akutella siffror som är väsentliga för att förstå företagets omfattning.

Källhänvisning:Emma isabella, Sjödin. (2006-10-21). Svenska företag i världen; IKEA (under en undersökningsperiod). Mimers Brunn [Online]. www.mimersbrunn.se/arbeten/10633.asp [2007-03-11]