KaracaoÃÂlan
Türk halk à Âairi. Etkileyici bir dil ve duygu evreni kurduÃÂu à Âiirleriyle Türk halk à Âiiri geleneÃÂinde çñÃÂñr açmñà Âtñr.
1606' doÃÂduÃÂu, 1679'da ya da 1689'da öldüÃÂü sanñlmaktadñr. Yaà Âamñ üstüne kesin bilgi yoktur. Bugüne deÃÂin yapñlan inceleme ve araà Âtñrmalara göre 17.yy'da yaà Âamñà Âtñr. Nereli olduÃÂu üstüne deÃÂià Âik görüà Âler öne sürülmüà Âtür. Bazñlarñ Kozan DaÃÂñ yakñnñndaki Bahçe ilçesinin Varsak (Farsak) köyünde doÃÂduÃÂunu söylerler. Gaziantep'in Barak Türkmenleri de, Kilis'in Musabeyli bucaÃÂñnda yaà Âayan ÃÂavuà Âlu Türkmenleri de onu kendi aà Âiretlerinden sayarlar. Bir baà Âka söylentiye göre Kozan'a baÃÂlñ Feke ilçesinin Gökçe köyündendir. Batñ Anadolu'da yaà Âayan Karakeçili aà Âireti onu kendinden sayar. Mersin'in Silifke, Mut, Gülnar ilçelerinin köylerinde, o yöreden olduÃÂu ileri sürülür. Bir menkñbeye göre de Belgradlñ olduÃÂu söylenir. Bu kaynaklardan ve à Âiirlerinden edinilen bilgilerden çñkarñlan, onun ÃÂukurova'da doÃÂup, yörenin Türkmen aà Âiretleri arasñnda yaà ÂadñÃÂñdñr.
Adñ bazñ kaynaklarda Simayil, kendi à Âiirlerinden bazñsñnda ise Halil ve Hasan olarak geçer. Akà Âehirli Hoca Hamdi Efendi'nin anñlarñna göre KaracaoÃÂlan yetim büyüdü. ÃÂirkin bir kñzla evlendirilmek, babasñ gibi ömür boyu askere alñnmak korkusu ve o sñralarda ÃÂukurova'da derebeyi olan KazanoÃÂullarñ ile arasñnñn açñlmasñ sonucu genç yaà Âta gurbete çñktñ.
ðki kñz kardeà Âini de yanñnda götürdüÃÂünü, Bursa'ya, hatta ðstanbul'a gittiÃÂini belirten à Âiirleri vardñr. Yine bu à Âiirlerinden anlaà ÂñldñÃÂñna göre, Bursa'da ev bark sahibi oldu, evlat acñsñ gördü. Anadolu'nun çeà Âitli illerini gezdiÃÂi, Rumeli'ye geçtiÃÂi, Mñsñr ve Trablus'a gittiÃÂi de sanñlñyor. Yaà Âamñnñn büyük bir bölümünü ÃÂukurova, Maraà Â, Gaziantep yörelerinde geçirdi.
DoÃÂum yeri gibi, ölüm yeri de kesin olarak bilinmemektedir. à Âiirlerinden, çok uzun yaà ÂadñÃÂñ anlaà Âñlmaktadñr. Hoca Hamdi Efendi'nin anñlarñna göre Maraà Â'taki Cezel Yaylasñ'nda doksan altñ yaà Âñnda ölmüà Âtür. En son bulgulara göre ise mezarñnñn ðçel'in Mut ilçesinin ÃÂukur köyündeki KaracaoÃÂlan Tepesi denilen yerde olduÃÂu sanñlmaktadñr.
KaracaoÃÂlan Osmanlñ Devleti'nin iktisadi bunalñmlar ve iç karñà Âñklñklar içinde bulunduÃÂu bir çaÃÂda yaà Âamñà Âtñr. à Âiirinin kaynaÃÂñnñ, doÃÂup büyüdüÃÂü göçebe toplumunun gelenekleri ve içinde yaà ÂadñÃÂñ, yurt edindiÃÂi doÃÂa oluà Âturur. GüneydoÃÂu Anadolu, ÃÂukurova, Toroslar ve GavurdaÃÂlarñ yörelerinde yaà Âayan Türkmen aà Âiretlerinin yaà Âayñà Â,
Good but can be improved
Noticed that this is a high school level essay so author missed a few crucial elements including narrator's perspective on world, various connections, etc.
0 out of 0 people found this comment useful.