"Pasa Hassa" de George Cosbuc

Essay by danapop May 2004

download word file, 4 pages 0.0

Downloaded 9 times

Cel care se autodefinea"suflet in sufletul neamului meu"a cantat in opera sa bucuriile si necazurile poporului sau, frumusetea peisajului romanesc, momente din istoria lui, din vremea dacilor pana in zilele poetului.

Poezia"Pasa Hassan" a fost scrisa sub influenta Razboiului de Independenta si publicata in 1984 in revista, apoi inclusa in volumul"Cantece de vitejie".

Poetul a folosit ca sursa de documentare opera lui Balcescu,"Romanii supt Mihai Viteazul", capitolul"Calugarenii" in care autorul surprinde momentul intrarii lui Mihai in lupta.

Balada evoca un moment din lupta de la Calugareni cand romanii, condusi de Mihai Viteazul, au obtinut una din cele mai rasunatoare victorii impotrica turcilor. Scopul acestei scrieri este de a elogia eroismul ostasilor romani si de a satiriza lasitatea turcilor.

Inca din primul vers se prezinta figura impunatoare a lui Mihai care, in fruntea ostirii sale, produce spaima in randul ostirii dusmane. Voda apare ca o stihie a naturii, ce distruge tot ce intalneste in cale.

Sugestiva este metafora"cu fulgeru-n mana"iar prezentul verbelor"zareste","s-azvarle","se-ndeasa","o-mparte", creeaza impresia de scena vazuta aievea, dand, astfel, mai multa veriditate intamplarii. Gerunziile"trecand","facand","curgand"asezate la sfarsitul versurilor sugereaza actiuni permanente: inaintarea impetuoasa a ostirii romane si lupta ei pana la victorie. Tabloul bataliei este realizat si cu ajutorul imaginilor vizuale, auditive("pe voda-l zareste","si-n urma-I se-ndeasa","cu vuiet venind ostirea").

Prin antiteza este prezentata imaginea ostirii otomane cuprinsa de panica si rupandu-si randurile in dezordine. Atitudinea dezaprobatoare a poetului reiese din sintagma"turcimea-nvrajbita" si mai ales din metafora "fulgerul Sinan" care cade de pe cal si-si cauta scaparea in Alah. Ironia scriitorului este subliniata prin contrastul intre metafora"fulger"referitoare la barda neinduplecarta a lui Mihai in contrast cu metafora asociata vestitului comandant al ostilor turcesti, poreclit "fulgerul"pentru vitejia si iuteala cu care acesta cucerea popoarele si situatia ridicola in care se gaseste acum in fata ostirii romane.

Aceasta antiteza scoate in evidenta calitatile...