Håbløs af Østkyst Hustlers 1996

Essay by SunsetJunior High, 8th gradeB-, April 2004

download word file, 3 pages 5.0 1 reviews

Downloaded 33 times
Keywords , , , ,

Tekstens tema: "Om at være udenfor."

Håbløs er skrevet i 1996 af Østkyst Hustlers. Det er en lyrisk rapsang, som udtrykker "hovedpersonens" tanker og følelser. "Hovedpersonen" fortæller med sin indre monolog, om hvordan han har det, når andre sviner ham til, fordi han er "anderledes".

Når jeg læser Håbløs, kommer jeg til at tænker på, hvor vigtigt det er for andre at man tilpasser sig. Det er "vigtigt", at gå i det "rigtige" tøj, og være lige så cool som dem. Men det fortæller jo også, hvor nemt det er at komme "udenfor"; hvordan man kan føle sig jokket på som skidt, fordi man er "anderledes". Her i Håbløs, fortælles der om en fyr, som er "udenfor"; og han er ikke lige som andre...

Omham

Han er ligeglad med, hvad andre mener og synes om ham. Han vil ikke være som andre. Han siger, at han ikke misunder nogen, og de kan albue alt hvad de vil.

De andre siger, at han spilder sin tid, og han styrer ikke en skid. Men han er ikke interesseret i at lave om på sig selv, så andre skal synes bedre om ham; og derfor siger han: "Kald mig håbløs... Så længe der er håb, så er der håb endnu."

"Det er ikke mig, der er som dem"

Han fortæller, at det ikke er ham, som drikker sig fuld og bliver pissehidsig. Og det er ikke ham, som synes det er sjovt at knalde svenskere ned. Og det er ikke ham, som de andre synes er cool - for de siger, at han er et slapt og slattent pjok. Men han er ligeglad. Han siger at de kan kalde ham slap eller håbløs - "for så længe jeg er håbløs, så er der håb endnu".

"Jeg kan sagtens være som dem"

Han siger, at han kan være lige så moderne som dem, hvis det er nødvendigt: "Jeg kan sagtens blive moderne, dyrke det der hitter og stå med fedt hår og fluebriller..." De kan stå og grine af ham, mens de sviner ham til... Men de kan ikke få ham til at være som dem. Han siger: "Kald mig umoderne - eller kald håbløs... Så længe jeg er håbløs, så er der håb endnu."

Fyrens livsværdi:

Jeg tror, at fyrens livsværdi er, at han kan være sig selv, uden at tænke på hvad andre mener om ham.

Rapsangen indeholder 3 strofer. I den første strofe er der 13 verslinier. I den anden strofe er der 15 verslinier, og i den sidste strofe er der 24 verslinier.

Dens rytme er både en metrisk rytme og en fri rytme. Dens rytme er fast og bestemt; men alligevel har den ikke helt den samme rytme igennem, og stro -

ferne er uens i længden (13, 15 og 24 verslinier).

Der er gentagelser i teksten:

"Kald mig håbløs - hvis det' det ord du vil bruge. Så længe jeg er håbløs, så er der håb endnu." Gentagelserne tror jeg, er med til at understrege noget vigtigt i teksten. Det understreger, at fyren er ligeglad med, hvad andre mener om ham...

Håbløs er opbygget med parrim i "enderne", mens kun to steder er med krydsrim. Den indeholder både stavelsesrim, øje - og ørerim. Her er nogle eksempler :

Stavelsesrim: mig - sig, mig - sej

Øjerim : Tid - skid , shit - fedt

Ørerim : Måske - det , vred - ned

Der er også visse ord, som har medbetydning i Håbløs. Her er nogle stykker:

Lad dem albue alt muligt= Lad dem komme til

Jokket på nogen = Trådt på nogen

Knalde svenskere ned = Slå svenskere ned

Piercet overalt i kajen =Piercet i hele hovedet

Elendige shit = Noget møg

Der er ikke blevet brugt særligt meget billedsprog, så derfor er Håbløs skrevet i Realplan og meget lidt i billedplan.

Rapsangens titel er Håbløs. Men titlen beskriver jo kun, hvad de andre mener om ham... Og han er jo egentlig ikke håbløs; så derfor synes jeg, at titlen er lidt tvetydigt.

Jeg tror, at tekstens budskab er: "Lad vær med at tage dig af - hvad andre mener og tænker om dig; så længe du har det godt med dig selv, er det lige meget hvad de synes."