Downloaded 111 times

Japan

Japan är ett mycket lågsträckt land. Där finns många olika klimat. Längst norr ligger ön Hokkaido. Där är vädret som I Norrland. På vintern ligger snön djup och det kan bli -20 grader kallt. På sommaren reser japanerna gärna till Hokkaido för att där är så svalt.

På Honshu, Japans största ö, är det nämligen mycket hett på sommaren. I Tokyo kan det bli +35 grader. Det snöar bara en eller två gånger.

Längs Honshus inre delar sträcker sig dem Japanska alperna. Där finns det många höga toppar,

bland dem den sovande vulkanen Fuji ock den aktiva Asama.

På andra sidan Japanska alperna ligger Japanska havet. Längst kusten snöar det så mycket att man gräver tunnlar genom snön istället för att ta bort den. Den ligger ofta fyra meter djup.

På den stora ön Kyushu är det varmare. Där finns också vulkaner. En av dem, Sakurajima, ligger nästan mitt inne I staden Kagoshima.

Där regnar det ofta aska. Söder om Kyushu ligger qkekedjan Ryukyu som brukar kallas Okinawa efter den största öns namn. Där växer ananas och andra tropiska frukter. Korallreven och det klara vattnet är berömda.

Japan är ett av dem ekonomiskt starkaste länderna I världen. Starkare är bara USA. Ingen har råd att låna så mycket pengar till anda länder som Japan. Japan har det största handels överskott, därför att Japanska varor säljs så framgångsrikt över hela världen. Tokyos börsmarknad, där aktier och värdepapper från hela världen köps och säljs, är till och med större än New Yorks. Nio av världens största banker är Japanska. Japan har blivit en ekonomisk stormakt. Men japanerna själva tänker på Japan som ett litet, sårbart land. Japans rikedom har kommit plötsligt, under de senaste tjugo åren. Innan dess var japan mycket fattigt.